Skapa ett stilrent barnrum

Alla inredningsintresserade föräldrar vet vilken utmaning det är att inreda ett barnrum. Och nu pratar vi inte om det första rummet, till bebisen, utan ett barnrum till ett barn som har en alldeles egen åsikt om hur det ska se ut och vilka möbler som är snygga.  

Det första du behöver göra är att i lugn och ro fundera över hur du tror att det skulle kunna gå att kombinera din smak med barnets. I många fall finns det möjligheter att enas om saker som kanske ändå inte är plastmöbler i grälla färger, utan lite mer designade varianter på möbler i material som passar dig också.

Men kom ändå ihåg – det är barnets rum, och om han eller hon får vara med och inreda det kan det väcka ett alldeles eget inrednings- och designintresse hos barnet.

A och O – förvaring

Det absolut viktigaste i ett barnrum är att se till att det finns ordentligt med förvaring, och den ska vara lättåtkomlig. När hela rummet har varit ett piratskepp eller en legovärld är det viktigt att det går snabbt och lätt att städa undan inför nästa lek, eller för natten.

Stora korgar finns i mängder av utseenden och prisklasser och är ett bra val för leksaksförvaring. Se till att det finns lock till dem, och sen är det bara att ösa ner sakerna i dem, stänga locket och vips – rent och undanplockat.

En bokhylla är också ett givet val. Den används både till att ställa upp barnets böcker i, och till att ha prydnader i. Komplettera med brickor i lämplig storlek, så har du ett lätt sätt att förvara de där byggena som inte får plockas isär just nu, eller det pågående pysslet.

Förvara barnets kläder i en byrå så att barnet själv kan komma åt alla kläder. Detta för att förenkla klädval och påklädning på egen hand.

Textilier

En mjuk och stor matta till barnet är en bra investering, liksom ett gäng stora kuddar som kan få ligga på golvet. Genast har du en ö med en massa berg på, och en grannö och ett piratskepp… När leken sedan är slut passar en kuddhög på golvet perfekt för att ligga och mysa med en bok och lite sagoläsning.

Om du dessutom ger barnet några filtar så kan du lita på att det kommer byggas kojor en masse.