Miljövänligt med återbrukad konst

När du letar konst till ditt hem finns det flera smarta sätt att få tag i riktigt fina konstverk till en liten peng. Det mest uppenbara är förstås att gå på loppis och leta fynd bland allt som brukar samlas på hög. Men även second hand-affärer kan det gå att hitta bra verk på, även om de oftast är en aning dyrare.

Inte nog med att det är billigare med konstverk från loppis, det är också mer miljövänligt. Att köpa redan använda saker gör att behovet av nyproduktion minskar och därmed även belastningen på vår miljö.

Och sist, men inte minst – att gå på loppis är en riktigt rolig hobby, och det är lätt att bli biten av fynd-djävulen. Om du gillar att gå på loppis kan det till och med vara värt att resa till de riktigt bra ställena. Se till att du kan jobba på distans och hyr in dig på ett kontorshotell, så behöver du inte ens förlora någon arbetstid, trots att du samtidigt får riktigt bra loppis-upplevelser och kanske till och med gör ditt livs fynd.

Hur du fyndar på loppis

Allt som säljs på loppis är inte fynd, långt därifrån. Men ibland dyker det upp riktigt bra prylar till riktigt bra pris. För att maxa din chanser till fynd på loppis finns det en del tips som är värda att ta till sig.

Först och främst – läs på! De absolut bästa fynden kan du göra när säljarna inte vet vad det är de säljer. Men då måste du som köpare förstås veta det. Alltså behöver du lära dig mer om sakerna du söker för att kunna skilja dem från andra, mindre värdefulla artiklar. Ofta finns det stämplar och signaturer som kan vara bra att känna igen när du vill kunna bedöma vad det är du har hittat.

Det näst viktigaste är att komma i tid. Det är nämligen inte bara du som är sugen på att göra fynd. Var på plats innan loppisen öppnar och köa. Precis när det öppnar brukar det vara rena rama sprinterloppen mot de olika delarna, allt för att få första tjing på godbitarna.

Plocka på dig det du hittar som kanske är intressant. Gå på magkänsla och tänk inte för mycket. När det värsta adrenalinet har lagt sig är det dags att gå igenom det du har i din korg, för att bedöma om det passar med det du letar efter, och lite mer exakt vad det är.