Bra belysning – Grunden för ett härligt hem

En av de viktigaste sakerna för att få ett härligt och inbjudande hem är att ha en bra belysning. Och med det menar vi inte att du ska ha så starkt ljus som möjligt överallt, utan du behöver en belysning med flera ljuskällor som har olika syften.

Det finns tre huvudtyper av belysning, allmänljus, punktljus och mysbelysning. Vi går igenom de olika typerna här nedanför och förklarar vad de är och vad de används till.

Förutom de olika typerna av belysning så har vi med LED-lampornas intåg också blivit tvungna att välja mellan olika temperaturer på ljuset. Förr, när vi använde glödlampor, var det inte lika lätt att välja ljustemperatur, men idag finns de flesta lampor med flera olika temperaturer. Precis som det låter så innebär ljusets temperatur hur varmt eller kallt det uppfattas. Alternativt kan du tänka dig att varmt ljus är gulare, medan kallt är blåare. Vilket du väljer beror mest på tycke och smak, även om mysbelysning oftast gör sig bättre med ett varmt ljus. Tänk dock på att inte blanda temperaturer på lampor som ska vara tända samtidigt, eftersom det ger ett obehagligt intryck.

Allmänbelysning

Allmänbelysning kallas också städljus, eller vardagsljus. Du får du den oftast med bra taklampor som lyser upp en stor del av rummet. För allmänbelysningen kan du också välja en plafond eller en lysrörsarmatur.

När du tänder i ett rum för att gå in i det är det oftast allmänbelysning du är ute efter.

Punktbelysning

Punktbelysningen lyser upp en specifik punkt, och kallas också arbetsbelysning. Ett typiskt exempel är en läslampa vid en fåtölj, en skrivbordslampa eller bänkbelysningen i ett kök.

Oftast behöver du flera punktbelysningar i ett och samma rum. Tänk på sänglampor, där du som har en partner oftast vill ha två lampor, så ni kan bestämma var för sig när ni vill släcka för att sova.

Mysbelysning

Slutligen så mysbelysningen. Det här är “det lilla extra”, som har som enda syfte att göra hemmet ombonat, inbjudande och mysigt. I den här kategorin finns fönsterlampor, ljuslyktor, adventsstjärnor, och förstås levande ljus i ljusstakar och ljuskoppar. Ljusstyrkan i de här lamporna ska inte vara för stark, utan det ska sprida ett inbjudande, mjukt sken.

Många vill ha någon form av belysning i sina fönster, just för att det ger ett hemtrevligt intryck både utifrån och inifrån. Både en liten bordslampa eller en hängande, mindre lampa fyller det syftet.