Konst

Vad är egentligen konst? Troligen är svaret mycket individuellt. Många menar att en tavla från en känd konstnär är konst, andra menar att en teckning från barnet är konst medan en tredje påtalar att bara skulpturer kan vara konst. Här i artikeln tar vi upp ett par exempel som anses vara konst enligt olika personer.

Konst för tavelälskaren

För den som älskar tavlor är troligen Van Gogh och Rembrandt riktig konst. Det är bara tavlor i stil med skriet och Mona Lisa som skulle passa in i tavelälskarens konstportfölj. Hur en stol kan vara konst är inte lika självklart.

Konst för barnfamiljen

För en barnfamilj är det ofta saker som betyder något som ses som konst. Det kan till exempel vara barnets första teckning, ett fotavtryck eller kanske en lerskulptur barnet gjort i skolan, En och annan dyr tavla kan också vara konst, men den har inget direkt känslomässigt värde.

Konst för ungdomar eller studenter

För de flesta ungdomar och studenter är konst digital. När billiga posters pryder väggarna och snygga skivomslag sitter på fönsterbrädet har man prytt rummet med konst. Ofta är konsten tuff och består av teckensnitt, digitala bilder och kanske olika symboler. De flesta ungdomar tycker att ett konstmuseum är tråkigt, trots tavlornas spännande historia. Det händer för lite i motiven. Dagens konst finns i stället i olika spel till dator och konsol. Häftiga animationer, grafik och bra kontroller är en konst som ungdomar överlag förstår sig på. Man ska dock inte dra alla över en kam. Det finns också ungdomar som hellre tar fram papper och pennor och målar vardagliga motiv än de som gillar spel med framtidstema. Dock är de inte lika många till antalet, och andelen ungdomar som går på museum för nöjes skull är i stort sett minimal när det jämförs med andelen datorspelare.