Tänk på hela din lägenhet som konst

Om du bor i en mindre lägenhet kan det ibland kännas svårt att få plats med all konst du skulle vilja ha. Då kan du istället försöka tänka på hela din lägenhet som ett konstverk eller en installation. Med det menar vi självklart inte att du ska fylla ditt hem med videoskärmar som spelar upp filmsnuttar eller lägga sand på alla golv.

Nej, istället menar vi att du ska välja allt i ditt hem som om det vore konstverk. Det är inte lätt, men resultatet blir slående när du lyckas. Allra svårast är avvägningen mellan funktion och form. Bor du litet måste lägenheten självklart fungera som ett hem, men det behöver alltså inte innebära att du inte kan tänka konst och design i alla val, från köksblandare till bestick till sänggavel.

Konst – både knasigt och vackert

När du tänker på konst är det kanske främst tavlor som poppar upp i hjärnan. Installationer betyder för många svårbegripliga videosnuttar eller kroppsvätskor som på ett eller annat sätt visas upp. Och visst, det stämmer ju, men varken konst eller installation är begränsade till just det.

Konst är något väldigt subjektivt. Det innebär att du själv kan bestämma vad som är konst, vilket i sin tur ger dig oändliga möjligheter att skapa ett konstverk av din lägenhet. Så, börja med att betrakta din lägenhet med lite nya ögon och fundera på hur du kan ändra på den för att den ska bli ett konstverk.

Praktiska råd och tips

Skulle till exempel ett nytt, trendigt soffbord ge dig nya infallsvinklar? Alla föremål du köper är redan formgivna av någon som har tänkt på dem som konstverk i någon mening. Det behöver dock inte innebära att de passar dig och din smak. Då kan det vara bra att komma ihåg att nästan allting går att ändra på med hjälp av lite DIY-tid och verktyg, om du inte tycker att de är perfekta som de är.

Så, för att göra din lägenhet till ett konstverk behöver du verktyg. Såg, lim, slipmaskin, penslar och färg är bra basgrejer att ha hemma och kommer hjälpa dig en bra bit på vägen.

Därefter är det mest en fråga om att skapa ett nytt tankesätt. Släpp inställningen att möbler, dekorationer och prylar i allmänhet är “färdiga” när du ser dem för första gången. Utgå istället från att de är en grund för dig att skapa något unikt av.

Så, öppna ögonen för konst och möjligheter. Lycka till!