Låt väggarna blomma – med tapet

Det nordiskt svala som har dominerat inredningstrenderna de senaste åren håller på att få maka på sig till förmån för mönstrat och färg. Våra vita väggar ska målas eller tapetseras och istället för det neutrala eftersträvar vi ett personligare och mjukare uttryck.

Att tapet är det nya vita märks tydligt i inredningsmagasin och i andra typer av inspirationsbilder. Även färg på väggarna kommer stort framöver. Färgtillverkare släpper färgkollektioner med matchande kulörer och tapetföretagen ger också de ut nya samlingar tapeter, ofta i flera färgställningar.

Hur gör jag för att välja tapet?

Det stora utbudet av tapet gör att det vanligtvis tar en del tid att välja tapet. Här listar vi några saker som kan vara bra att tänka på och som kan hjälpa dig till rätt val.

  • Välj med hjärtat! Ta inte en tapet för att någon annan gillar den. Det är du som ska ha tapeten i ditt hem och då måste du trivas med den.
  • Ta med tapetprover hem för att se hur de funkar på riktigt hemma hos dig, både färgmässigt och mönstermässigt.
  • Att ha tapeter med olika mönster i olika rum är inget problem så länge det finns något som binder ihop dem. Vanligast är att hålla sig inom samma färgskala.

Vem kan sätta upp mina tapeter?

Att sätta upp tapeter är inte speciellt svårt men det kräver tålamod, noggrannhet och tid. Det absolut viktigaste när du tapetserar är underarbetet – väggarna du ska tapetsera måste vara släta utan hål och gropar. Spackla igen alla hål och gamla tapetskarvar och slipa noga. Ibland behöver du lägga ett lager primer på väggen för att få tapeten att fästa ordentligt.

När du har kommit till själva tapetseringen behöver du ett tapetbord, en borste, tapetkniv och ett vattenpass. Ja, och så tapetlim, förstås. På tapetbordet limmar du de avskurna våderna innan du sätter upp dem på väggen. Med borsten stryker du bort alla luftbubblor under våden. Vattenpasset hjälper dig att få våderna lodräta.

Är du osäker eller har ont om tid är det klokt att kontakta en målare. För en erfaren yrkesman är det ett snabbt jobb att tapetsera, så det behöver inte ens bli speciellt dyrt.