Vad är apartment art?

Apartment art kan vara flera saker, från en kinesisk konstgren till konst som passar en lägenhet eller mindre bostad. Här i artikeln ger vi några exempel på apartment art.

Apartment Art i Kina

I Kina började Apartment Art som en konströrelse. Det var helt enkelt konst som skapades utan att konstnären fick stöd varken från sponsorer eller myndigheter. Man höll till i studior eller lägenheter och målade eller tog fram konst där. Till en början var apartment art lite undangömt men med tiden blev fenomenet större och större. I dag har den mer privata och dolda delen av apartment art dött ut, och all konst är i stort sett publik.

Konst som passar lägenheter

Apartment art kan också vara en typ av konst som tillverkas i och för lägenheter. Många har inte plats eller möjlighet att skapa i en studio och då får man hålla till gott med det utrymme som finns, till exempel en lägenhet. Konsten som tas fram måste få plats i lägenheten den skapas i och alltså kommer den också att passa i andra lägenheter. Om det är många trappor eller en liten hiss ska målardukar och annat få plats där för transport upp eller ner. I dessa fall kan man inte köpa en duk som är flera meter stor. När det gäller färger och annat material måste det också vara lämpligt att använda inomhus eftersom man sällan kan stå ute och måla. Grannar och andra får inte störas av luktande färg och om man ska bo i samma rum som målningen sker är det också bra om färgen torkar relativt snabbt.

Apartment art kan sålunda variera både i utseende och färg, samt storlek. Om det är just den här konstformen man är ute efter kan det vara bra att titta runt hos flera konstnärer för att finna rätt motiv för sin lägenhet.