Bjud på middag som Apartment Art

Ett sätt att kombinera umgänge med goda vänner, kreativitet och konst är att bjuda dina vänner på middag. Fast inte vilken middag som helst, utan en som är som ett konstverk, förstås. För det här tillfället duger inte spagetti och köttfärssås, utan det krävs en hel del planering, tankeverksamhet och fingertoppskänsla. Se middagen som en installation snarare än mat, och låt hela processen, både planering och tillagning, ta tid.

Om du väljer varm mat så ska den dock ätas varm, så under själva måltiden får det inte vara några långa pauser. Behöver du inspiration kan du titta på Nobelmiddagarna från de senaste åren, där maten verkligen kan sägas vara konstverk.

Det visuella

En installation är inget du snor ihop i stundens ingivelse, utan det ligger en kreativ process bakom den. På samma sätt är det med den här middagen. Du behöver fundera ut vad du vill bjuda på, men inte bara utifrån smaker, utan även utseende.

Grytor till exempel, är gott, men sällan vackert. Sushi är oftast vackert, men kanske inte det du vill bjuda på under vinterhalvåret. Välj vackra råvaror som får behålla sin skönhet genom tillagningen och sedan kombineras med andra, lika vackra råvaror. Tänk rena former som ger en vacker helhet. Låt inte någon del ta över och gömma de andra.

Genom tillagning vid låg temperatur under lång tid kommer dina råvaror förädlas på bästa sätt. Skaffar en sous vide online så kan du vara säker på att dina råvaror blir både god och vackra även efter tillagningen.

Texturer och smaker

För att måltiden inte bara ska vara vacker behöver du förstås också tänka på textur och smaker. Det här steget är lite lättare om du är en van matlagare.

Försök kombinera grundsmakerna sött, salt, surt, beskt och umami till en helhet som blir större än beståndsdelarna.

När det gäller texturer blir maten mer intressant om det är olika textur. Serverar du till exempel kokt potatis som ju är ganska mjuk behövs det något krispigt med lite sälta för att göra den mer intressant.

Uppläggningen

Även uppläggningen behöver du fundera igenom och bestämma innan själva middagen. För när gästerna är på plats har du inte obegränsat med tid att testa uppläggningar för att hitta den ultimata. Under planeringen kan du antingen testlaga hela eller delar av menyn, eller så kan du använda råvarorna innan tillagning för att prova olika uppläggningar.

Att bygga uppläggningen på höjden är snyggt och roligt, även om det blir lite svårare att äta den. Bygger du på höjden bör du vara noga med att alla beståndsdelar syns och inget göms under något annat. Givetvis gäller inte det för planerade överraskningar, där det som gömts är till för att ge en större smakupplevelse.