Fräscha upp och ge din lägenhet nytt liv

Ett sätt att få din lägenhet att kännas som ny är att inreda den igen. Det är lättare än det låter, och kräver mer tid än pengar. Med hjälpa av några smarta tips och tricks kommer det gå som en dans, och ge dig en helt ny känsla.

Du behöver förbereda en del grejer, men inte speciellt mycket. Se till att du har filtar, till exempel flyttfiltar, för att flytta tunga möbler. Se till så du har borrmaskin och skruvdragare tillgängligt, låna vid behov från en maskinuthyrning i Stockholm.

Fundera och känn in

Ja, det låter lite som Ernst. Men det ligger något i det. Välj vilket rum du ska börja med, om du har flera. Samla sedan ihop alla rummets möbler i mitten av det. Tag ner alla tavlor och väggdekorationer. Låt rummet bli så kalt som möjligt. Vill du ha det ännu kalare flyttar du möblerna till ett annat rum.

Tänk nu bort den tidigare möbleringen. Behöver du fixa till väggarna? Spackla och slipa? Kanske måla om? Eller vill du sätta upp tapet? Ska rummet fortsätta vara samma rum, eller ska du byta plats med något annat?

Genomför, möblera och tänk nytt

När du har funderat klart är det dags att genomföra din plan. Om du ska göra något med väggarna ska du vara noga med underarbetet. Spackla och slipa noggrant. Det är inte så kul, men det ger ett mycket bättre resultat än om du slarvar med det.

När du ska möblera – börja med den största möbeln i rummet. Ställ den på en ny plats, och upprepa inte bara den tidigare möbleringen. Testa till exempel att ställa soffan framför en bokhylla, eller mitt i rummet. Har du provat att vända sängen så att du kan se ut genom fönstret? Gör något oväntat, för att se vad som händer.

Fyll därefter på med mindre möbler. Övermöblera inte så rummet känns plottrigt och litet, utan ställ undan möbler du inte behöver eller får plats med på vinden. Eller sälj dem, så har du pengar till annat.

Avsluta med att göra rummet ombonat med tavlor, mattor och textilier. Fortsätt därefter på samma sätt med nästa rum.