Bjud in till fest för att fira att sensommaren är här

Semestern börjar lida mot sitt slut, men det är fortfarande sensommar och värme kvar. Sensommar och förhöst betyder att alla är tillbaka i sin vardag efter semesterns utflykter, och vad passar bättre än att fira det?

Bjud till fest och låt resten av året ta sin början med pompa och ståt. Välj ett tema för att göra det ännu festligare, och låt klädsel, mat, tilltugg, dryck och dekoration påminna om det.

Förslag på roliga tema till kalas

Det finns hur många tema som helst att välja mellan, men några tips bjuder vi självklart på. Satsa till exempel på tema skräck/horror, 60-tal, gangster, film, seriefigurer eller varför inte prins/prinsess-tema?

När du tänker ut tema är det viktigt att tänka på helheten. Det ska gå att hitta på kläder som passar till temat, och det ska också gå att laga mat som passar både temat och att äta på fest. Det behöver ju inte vara en middag, utan du kanske hellre vill ha lite tilltugg och låta folk fokusera på att festa.

Mat – sittande eller gående?

När det gäller mat och dryck finns det flera vägar att gå. Du kan välja att ha en sittande middag eller mer av en mingelfest. De två kalasen blir förstås helt helt olika till sin natur, men det ena är inte bättre än det andra.

Om du väljer en sittande middag har du större frihet att välja mat som passar till temat. Däremot kommer det förstås att kräva mer förberedelse och tid från dig om du ska laga maten själv.

Väljer du däremot att satsa på en mingelfest behöver maten vara lätt att äta stående eller gående, samtidigt som den ska tåla att stå framme. Här kan det vara klokt att komma ihåg att chips, jordnötter, oliver och ostbågar faktiskt också innehåller näring.

Dryck

Om du tänker ha en mingelfest kan du definitivt göra det lätt för dig. Se till att det finns ishinkar, och fyll dem med öl och vitt vin. Det röda vinet ställer du på ett bord bredvid.

Men vill du arbeta igenom det hela lite mer är det roligt att komma på fest där det finns en bar. Du kan antingen be några av festdeltagarna i förväg att hjälpa till i baren en stund var under festens gång, eller så kan du be bekantas (äldre) barn att hjälpa till. I båda fallen behöver du se till att det finns tydliga recept på drinkarna som ska erbjudas, samt förstås mätglas, sprit, is, glas, garnering och eventuellt någon som plockar disk och diskar den.