Smarta tips för att vara effektiv när du jobbar på distans

Att jobba på distans, det vill säga inte på ett kontor, är härligt eftersom det ger en känsla av att du kan styra över din tid på ett helt annat sätt. Samtidigt finns det dock en del svårigheter med det. Här tänkte vi dela med oss av våra bästa tips för att göra distansarbete så roligt och effektivt som möjligt.

För många egenföretagare och frilansare är det vardagsmat att inte ha ett kontor att gå till. Men numera finns det även större företag som erbjuder sina anställda möjligheten att jobba hemifrån eller på distans ibland.

Skaffa dig rutiner

Frihet i all ära, men allt för lösa ramar och för mycket frihet kan stjälpa mer än det hjälper. Skaffa dig därför rutiner för dina arbetsdagar. Det kan handla om att bestämma vilka tider som är dina arbetstider och när du har paus för lunch. Eller bestämmer du dig för vilka uppgifter du inleder dagen med.

Är du egenföretagare och sköter din egen bokföring är det ett smart drag att boka in vissa dagar i månaden när du gör din bokföring.

Andra rutiner som kan hjälpa dig att vara effektiv när du väl arbetar är att försöka gå en promenad vid samma tid varje dag, eller att träna regelbundet.

Saknar du kollegor – börja nätverka

En av de största nackdelarna med att inte jobba på ett kontor är att du saknar arbetskamrater. Det gör att det blir svårare att småprata lite med någon i farten, eller ta en kaffe och byta några ord.

Men, det går att lösa. Om du saknar att a folk runt omkring dig kan du välja att arbeta någon annanstans än hemma. Caféer, där du självklart köper kaffe, är ett sätt. Hotelllobbys kan också fungera som arbetsplats.

Men det allra bästa för att skaffa sig kollegor är att boka in dig på ett nytt kontorshotell. Då kommer du automatiskt få kontakt med nya människor som kan ge dig inspiration och vara bollplank. Dessutom är de troligen i samma sits som du, även om de inte ens jobbar inom samma område. Om du är anställd men jobbar mycket på distans och kanske reser mycket finns det kontorshotell som har lokaler i flera städer.