Gå på vernissage

Om du är intresserad av konst ska du definitivt börja gå på vernissage om du inte redan gör det. Vernissage är nämligen ett perfekt sätt att se mycket konst och samtidigt nätverka, ha trevligt och prata med konstnären för att få en djupare förståelse för hans eller hennes tankar med sin konst och själva skapelseprocessen som ligger bakom den.

Vernissage är inledningen på en utställning. I de allra flesta fall är konstnären själv på plats och pratar med besökarna. Givetvis kan du köpa verken som visas, även om du inte får ta hem dem förrän efter utställningen är slut. Statusen för de olika verken brukar markeras med färgade pappersprickar bredvid verken. De olika färgerna visar om verket är sålt eller hur många som har visat intresse för det.

I de flesta fall brukar det finnas vin med något tilltugg på vernissaget. Tanken är att besökarna ska både titta på utställningen och mingla med varandra.

Vernissage är festligt

Tänk på att vernissage är ett festligt tillfälle. När du börjar bli bekant med konstnärer och andra konstintresserade kommer du dessutom upptäcka att det allt som oftast blir något slags kalas efter att vernissaget är slut.

Se därför till att vara välklädd, och redo för festligheter när du går på vernissage. Köp hårförlängning och sätt i, samt lägg en make-up som du kan göra om till en festligare variant lite senare under kvällen. Välj kläder efter utställningens tema, och gör det till en rolig grej.

Vernissage är utbildande

Vernissage är perfekta tillfällen för dig att lära dig mer om konst. Besökarna är både konstnärens vänner och bekanta och andra konstintresserade människor, men även en del konstkritiker besöker vernissage. Genom att prata med andra som du träffar på vernissage kan du få nya infallsvinklar och tips på fler utställninga som du kan besöka.

Att samtala om konst över ett glas vin är förutom lärorikt också väldigt roligt och intressant. Genom att lyssna på hur andra människor uppfattar konst kan du skaffa dig en bredare referensram och kanske också upptäcka fler influenser i konst du gillar och därmed också hitta nya konstnärer vars verk du uppskattar.