Fettisdagen är här!

Och den vill vi ju såklart högtidlighålla! I vårt sekulariserade Sverige är fettisdagen en av de viktigaste högtiderna. Det märks inte minst på att vi under just den här dagen, som i år infaller den 25 februari, äter hela sex miljoner semlor i vårt avlånga land. Under hela semmelsäsongen proppar vi i oss modiga 40 miljoner semlor, det vill säga fyra per person. 

Men det är kanske inte så roligt att äta semlor själv, så passa på att bjuda in dina vänner på middag. Eftersom fettisdagen ju infaller på en tisdag, närmare bestämt tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar innan påsk, blir det kanske lite sent för en fika. En middag med semlor till efterrätt däremot är väl ingen som tackar nej till? 

Middag som går att förbereda

Om du ska bjuda på middag på en veckodag när du arbetar säger det sig självt att du inte har hur lång tid som helst på dig att fixa i köket innan gästerna dyker upp. Därför är det smart att bjuda på något som går att förbereda. 

Med en praktisk sous vide kan du starta tillagningen redan när du går hemifrån på morgonen, och ha en perfekt tillagad bit kött eller fisk när du kommer hem. Enklare än så blir det nästan inte. Serverar du kött är det enda du behöver göra att lägga det i stekpannan för att få till lite snygg stekyta.  

Fixa tillbehör är inte svårt det heller. Lättkokta grönsaker som du svänger i smör, kokt matvete eller potatis och så en sås. Gör det enkelt för dig och köp en färdig sås i kyldisken, det finns väldigt bra där när du lider av tidsbrist.

Baka eller köpa semlor?

Vi är fans av att baka, så vi säger baka. Själva bullarna är lättgjorda, en vanlig vetedeg som du har ordentligt med mortlad kardemumma i. Du kan baka bullarna dagen innan, eller flera dagar innan och frysa. 

Mandelmassa är enklare än du tror att göra själv, och det blir så mycket godare! Lägg hel mandel i blöt över natten (eller dagen). Kör den sedan i matberedare tillsammans med samma vikt socker i några sekunder och voilà: hemgjord mandelmassa. 

Gillar du inte att att baka är det förstås helt godkänt att köpa semlor! Köp dem på ett bageri för att få den där lyxiga touchen.